SamenSpraak

pexels-photo-38940SamenSpraak, het taal- en integratieproject van Gilde Nederland, brengt Nederlanders en anderstaligen bijeen om de Nederlandse taal en cultuur te delen.

Bij SamenSpraak worden een Nederlandstalige vrijwilliger en een anderstalige aan elkaar gekoppeld. Wekelijks komen zij samen om op persoonlijke en informele wijze Nederlands te spreken. Gewoon thuis, in de huiskamer, tijdens een wandeling of bezoekje aan de bibliotheek. Dit contact wordt na een jaar geëvalueerd.

Bij SamenSpraak gaat het om communicatie: onze vrijwilligers geven geen les. Het is een praktische stap naar integratie via een intensief één-op-één contact. De vrijwilligers spreken gewoon geduldig Nederlands met de anderstalige en wijzen daardoor de weg bij de wens tot integratie. Dat kan bijvoorbeeld ook ondersteuning bij een sollicitatie zijn of bij andere begeleidingsbehoeften. Anderstaligen kunnen zich rechtstreeks bij het Gilde aanmelden, maar door de evidente taalbarrière, vindt aanmelding veelal plaats via andere kanalen zoals de gemeente of een hulporganisaties.

De vrijwilligers worden taalcoaches genoemd omdat het bij de klant vaak niet alleen om de Nederlandse taal gaat maar ook om het durven Nederlands spreken. Niet zelden heeft men een aardige woordkennis maar durft men niet te spreken uit angst om fouten te maken. De taalcoach helpt ook hierin door onder vier ogen te oefenen en feedback te geven.pexels-photo-29066crop1

Gilde De Ronde Venen beschikt over een flink aantal gekwalificeerde taalcoaches. Deze coaches worden op hun beurt begeleid en ondersteund met opleidingen en intervisie- en expertbijeenkomsten. Daarnaast hebben zij – indien gewenst – de beschikking over hulpmaterialen. Meer informatie over het project en de achtergronden kunt u vinden op de website www.gilde-samenspraak.nl.

Taalcoaching verrijkt ook de vrijwilliger. Je leert één of meerdere anderstaligen goed kennen en je wordt opgenomen in een team van taalcoaches.

Coördinatoren

Taalcoach worden?

Gilde de Ronde Venen is altijd op zoek naar nieuwe taalcoaches. Herken jij jezelf in het onderstaande profiel en wil jij ongeveer een uur per week als vrijwilliger investeren om een andertalige te helpen beter Nederlands te spreken? Reageer dan via het onderstaande contactformulier.

Profiel: Een taalcoach…

  • spreekt goed Nederlands
  • kan goed luisteren
  • kan goed motiveren
  • kan geduldig dingen uitleggen
  • heeft doorzettingsvermogen
  • heeft plezier in coachen
  • heeft verantwoordelijkheidsgevoel

Contact