De Jongerencoach wil jongeren die de verbinding met onderwijs of werk dreigen te verliezen, koppelen aan een persoonlijke coach die hen helpt om hun situatie te verbeteren door hun talenten en capaciteiten te ontdekken en benutten. Dit heeft niet alleen een positief effect op de jongeren zelf, maar ook op de samenleving en op de maatschappelijke betrokkenheid van de coaches.
Cruciaal voor het slagen van een coachrelatie is de juiste match; het moet klikken tussen coach en jongere. Daarbij moet de coachvraag van de jongere aansluiten bij de persoonlijke kenmerken, vaardigheden en ervaringen van de coach. Bovendien kunnen beide partijen aangeven waar hun voorkeur naar uitgaat in de ander, bijvoorbeeld leeftijd, geslacht of interesses. Pas als beide partijen na een kennismakingsgesprek aangeven met elkaar te willen samenwerken, kan een coachingstraject van start gaan. Indien er geen ‘klik’ is, wordt voor de jongere een nieuw kennismakingsgesprek georganiseerd met een andere coach.
Met het tekenen van een coachcontract, spreken coach en jongere (coachee) de intentie uit om gedurende drie tot twaalf maanden doelgericht samen te werken en het traject tot een succesvol einde te brengen. In de eerste fase van de samenwerking stellen zij bovendien een plan op, waarin zij afspreken hoe zij de in het coachcontract genoemde doelen gaan realiseren.
De coaches zijn allen vrijwilliger, succesvol in werk of opleiding, vaak afkomstig uit het bedrijfsleven en draaien volwaardig mee in de samenleving. Bovendien willen zij graag een bijdrage leveren aan het toekomstperspectief van jongeren die behoefte hebben aan een steuntje in de rug. Zij zijn bereid om gemiddeld één uur per week, gedurende drie tot twaalf maanden een coachrelatie aan te gaan met een jongere. Met een training worden zij voorbereid op hun rol als coach. Gedurende het coachingstraject worden de coaches begeleid door een coachbegeleider en vinden intervisiebijeenkomsten plaats waarin de coaches ervaringen met elkaar uit kunnen wisselen.
Coördinatoren
- Henriëtte Grashoff
- Pieter Buijs
- Vacature
Gecoacht worden?
Ben jij tussen de 13 en 23 jaar oud en wil je graag een persoonlijke coach om je te helpen je problemen op te lossen en het beste uit je zelf te halen? Reageer dan via het onderstaande contactformulier.
Coach worden?
Gilde de Ronde Venen is altijd op zoek naar nieuwe jongerencoaches. Herken jij jezelf in het onderstaande profiel en wil je verder praten over de mogelijkheden? Reageer dan via het onderstaande contactformulier.
Profiel: een Jongerencoach…
- heeft een succesvolle carrière op minimaal HBO werk- en denkniveau
- heeft plezier in het coachen
- kan goed luisteren
- kan goed motiveren
- is empathisch
- is betrouwbaar
- is flexibel
- is positief kritisch
- is een doorzetter
- staat open voor ideeën
NB: Bij contact met minderjarige wordt er voor de Coach een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aangevraagd.